Monday, October 4, 2010
ONU a trecut sub tăcere un raport privind încălcarea drepturilor omului în Afganistan
Presa occidentală a titrat că ONU a trecut în mod voluntar sub tăcere un raport privind încălcări masive ale drepturilor omului în Afganistan, între aprilie 1978 şi decembrie 2001, care îi acuza pe sovietici, facţiuni islamiste şi forţe americane că au luat parte la aceste atrocităţi. Aceste informaţii apar după publicarea foarte aşteptată, vineri, a unui raport controversat la ONU, evocând posibilitatea unui genocid comis de armata rwandeză în Republica Democratică Congo, la sfârşitul anilor '90. Un alt raport, comandat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului asupra crimelor comise între 1978 şi 2001, în Afganistan, a fost în mod deliberat trecut sub tăcere din motive politice, scrie cotidianul elveţian „Le Temps”, care şi-a procurat o copie după acest document de 300 de pagini, într-o anchetă publicată sâmbătă. Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, pe care AFP a încercat să îl contacteze, nu a fost disponibil.
Acest raport, finalizat în decembrie 2004, după un an de lucru, trebuia să fie publicat în ianuarie 2005. Nu a fost publicat, iar din amânare în amânare a sfârşit prin a fi pus deoparte, arată cotidianul elveţian. Raportul inventariază ororile comise în lunile care au urmat loviturii de stat militare, în aprilie 1978, dar şi ulterior, în perioada invaziei şi ocupaţiei sovietice (1979-1989), în timpul războiului dintre Partidul Democratic al Poporului din Afganistan şi rezistenţa mujahedină, şi până la regimul Taliban şi îndepărtarea sa de la putere, la sfârşitul lui 2001, de către o coaliţie condusă de trupele americane. Acesta îi acuză pe sovietici, şefii comunişti, mujahedini, facţiunile islamiste şi chiar forţele americane că au luat parte, în grade diferite, la atrocităţile (torturi, jafuri, execuţii sumare, deţineri arbitrare, masacre de civili, violuri în serie, înrolarea în armată a copiilor la care au fost supuşi afganii în aceşti 23 de ani,. Americanul Barnett Rubin, unul dintre cei trei redactori ai raportului, a declarat pentru cotidianul „Le Temps” că ONU a hotărât să nu publice documentul la cererea preşedintelui Hamid Karzai, care se află la conducerea Afganistanului din decembrie 2001, pentru că acesta menţiona numele unor persoane care continuau să facă parte din Guvernul afgan. Între personalităţile vizate în raport figurează Mohammad Fahim, suspectat de implicarea în numeroase masacre. În prezent, acesta este vicepreşedintele Afganistanului, iar anterior a fost ministru al Apărării.
Preşedintele Karzai nu este la prima acţiune reprobabilă. Acersta a reproşat NATO că nu luptă cu adevărat împotriva terorismului. Hamid Karzai a făcut declaraţia în cursul unei întâlniri cu premierul australian Julia Gillard, la Kabul. „Militarii străini din Afganistan nu sunt motivaţi să lupte împotriva centrelor de terorism, aşa că situaţia în domeniul securităţii nu este deloc mulţumitoare”, a afirmat liderul de la Kabul, care a adăugat că situaţia negativă din acest domeniu este în primul rând legată de faptul că forţele internaţionale nu au reuşit să elimine centrele de antrenament terorist din regiune. Pe de altă parte, preşedinţia afgană a anunţat interzicerea pe teritoriul ţării a activităţilor principalelor opt societăţi private de securitate, printre care şi fosta Blackwater, conform ordinului preşedintelui Karzai de a le interzice pe toate până la sfârşitul anului. Fosta companie Blackwater, redenumită Xe, şi White Eagle Security Services, care se ocupă de securitatea oficialilor guvernamentali afgani şi a organizaţiilor neguvernamentale, se numără printre primele societăţi interzise. În total 52 de societăţi, afgane şi internaţionale, sunt înregistrate, un sector înfloritor care are oficial 26.000 de angajaţi, dar care ar putea beneficia de serviciile a 40.000 de persoane.
sursa http://www.telegrafonline.ro
Labels:
afganistan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment