Islam House

Monday, May 9, 2011

Mavi Marmara
















Raidul impotriva flotilei catre Gaza, de asemenea, cunoscut sub numele de incidentul flotilei de la 31 mai 2010, a fost o operaţiune militară aIsraelului împotriva a şase nave ale "flotei libertatii" la 31 mai 2010 în apele internaţionale ale Mării Mediterane. Flotila(, organizata de către Free Gaza Movement şi fundaţia turcă de ajutor umanitar pentru drepturile omului şi libertăţile lui, (IHH),) a fost un transport de ajutoare umanitare şi materiale de construcţii, cu intenţia de a rupe blocada Israelului din Fâşia Gaza. La data de 31 mai 2010,comandoul israelian Shayetet 13 ,a atacat navale urcand la bordul acestora din barci cu motor si elicoptere .
Ce s-a intamplat in timpul atacului?
“Inainte de a ataca navele li s-a oprit transmiterea prin radio-televiziune din satelit si li -au intrerupt si reteaua mobila/internet.Apoi au intrat pe frecanta si au spus la Nava Defne Y ca Mavi Marmara a fost scufundata. O voce in egleza perfecta apoi o turca stalcita. Dupa care li s-a pus muzica( imnul Mehter- imn folosit de catre otomani) timp de cateva minute.
In acelasi timp si Mavii Marmara li s-a transmis la fel.
Planul lor ( Israil) a fost ca sa creeze panica inainte sa vina pe vas ca sa fie pregatita atmosfera. Activistii sa ii ia la bataie si ei sa se aperea impuscandu-i.


Cred ca e deja un fapt cunoscut de toata lumea.
Blocada maritimă impusă Fâşiei Gaza şi raidul forţelor israeliene asupra flotilei umanitare pro-palestiniene, din luna mai a anului trecut, au fost „conforme cu dreptul internaţional”, este concluzia raportului comisiei israeliene de anchetă publicat azi. Turcia contestă raportul.

Cei şase membri ai comisiei de anchetă, printre care şi doi observatori internaţionali, însărcinaţi cu examinarea aspectelor juridice ale asaltului comandourilor israeliene ale marinei, au disculpat în unanimitate statul evreu, notează AFP, citată de Agerpres.

„Impunerea blocadei maritime asupra Fâşiei Gaza, luând în considerare raţiunile de securitate şi eforturile Israelului de a-şi îndeplini obligaţiile umanitare, a fost legală şi conformă cu dreptul internaţional”, a afirmat comisia condusă de judecătorul Yaacov Tirkel. Potrivit raportului, recurgerea la forţă în raidul sângeros asupra navei turce Mavi Marmara, vas-amiral al flotilei umanitare internaţionale, „a fost legală şi conformă cu dreptul internaţional'.

Moartea a nouă pasageri turci în timpul atacului israelian asupra flotilei ce încerca să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, a provocat o criză extrem de gravă în relaţiile dintre Israel şi Turcia şi a generat un val de critici din partea opiniei publice internaţionale.

Azi, Ankara a intervenit pentru a contesta raportul israelian. Premierul tuc Recep Tayyip Erdogan a declarat că raportul nu are valoare şi nici credibilitate.

În toamna lui 2010, Consiliul Pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a concluzionat că Israelul a încălcat normele dreptului internaţional când a decis să intercepteze cele şase nave sub pavilion turc care transportau ajutor umanitar către Fâşia Gaza.

Declaratia ONU(publicata in evenimentul zilei)
Statul evreu a încălcat normele dreptului internaţional când a decis, pe 31 mai, să intercepteze cele şase nave sub pavilion turc care transportau ajutor umanitar către Fâşia Gaza, a concluzionat miercuri Consiliul Pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.

Mai mult, raportul redactat de trei experţi internaţionali în drepturile omului menţionează că există dovezi concrete în baza cărora Israelul poate fi tras la răspundere pentru operaţiunea soldată cu moartea a nouă activişti turci. „Există dovezi clare care permit demararea de proceduri judiciare pentru următoarele infracţiuni: crimă cu premeditare, tortură sau tratamente inumane aplicate cu scopul de a provoca deliberat suferinţă sau răni grave”, se arată în raportul care va fi prezentat luni în plenul consiliului. „Autorii celor mai grave cime erau mascaţi şi nu pot fi identificaţi decât cu ajutorul autorităţilor israeliene”, adaugă textul.
Israelul a respins concluziile anchetei internaţionale aprobate pe 2 iunie de consiliul cu sediul la Geneva. „Raportul este parţial şi partizan, precum organizaţia care l-a produs”, a replicat ministerul israelian de Externe. „Israelul este un stat democratic care respectă legile internaţionale şi, când este cazul, demarează propriile anchete”, a subliniat diplomaţia de la Ierusalim, citată de „Haaretz”.
Concluzii dure
Textul, care urmează să fie prezentat integral luni celor 47 de delegaţi din cadrul consiliului, detaliază concluziile. „Împrejurările în care au murit cel puţin şase pasageri ne duc cu gândul la un tip de execuţie extrajudiciară, arbitrară şi sumară” iar „comportamentul forţelor armate israeliene relevă un nivel inacceptabil de brutalitate”, au conchis cei trei experţi. Nu numai că Israelul a acţionat disproporţionat, dar a recurs şi la un grad de violenţă total inutil, se mai arată în raport.
Statul evreu a suţinut, în iulie, în faţa consiliului, că este dreptul său de a recurge la represalii împotriva oricărei nave care încearcă să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza. Argumentul invocat atunci de Israel a fost respins însă de experţii ONU în raportul publicat ieri. „Blocada contravine legilor iar pe 31 mai se manifesta o criză umanitară în Fâşia Gaza”, au replicat aceştia.
MAVI MARMARA este din nou gata de plecare…
Al doilea mare Convoi cu ajutoare spre Gazza se pregateste de plecare in luna Iunie.
Va puteti inscrie in limba Engleza la adresa: http://www.ihh.org.tr/filo-katilim-formu/en
sau in limba Turca la adresa:http://www.ihh.org.tr/filo-katilim-formu/tr
Primaria din SultanGazi(Istanbul -Turcia) s-a pus pe treaba masAllah si au inceput proiectul parcului in memoria Vasului plin cu ajutoare pentru Palestina atacat de Israilieni in apele internationale Mavi Marmara.
Inaugurarea va fi pe data de 31 Mai 2011. O data semnificativa . In acea dimineata au fost omorati cu sange rece 9 activisti de catre trupele militare Israiliene in apele internationale

1 comment:

viorica abbu said...

mavi marmara....e cam bolnava ca si IHH de asemeni....asa ca ramane in turcia iar palestinienii care nu stiu ce au mancat de la ultima ei plecare,probabil iarba.....o sa astepte in van "ajutoarele"...