Islam House

Friday, October 29, 2010

Marea Moschee seik Zayed din Abu Dhabi










Abu Dhabi reprezintă aproximativ 87% din suprafaţa emiratelor arabe şi nu este numai cel mai mare, dar şi cel mai populat şi mai bogat dintre acestea. Cea mai mare parte a teritoriului său este totuşi deşert de nisip şi piatră. Datorită bogăţiilor sale deţine rolul conducător în regiune. Majoritatea veniturilor emiratului provin desigur, din petrol. Mulţumită acestuia, Abu Dhabi care era în anii 20 cu siguranţă, cel mai sărac, a progresat până a ajuns ce este acum. În modernizarea emiratului au fost investite miliarde şi miliarde de dolari. Comunitatea beduină s-a transformat treptat, în numai 50 de ani, într-un stat modern, care utilizează cele mai noi tehnologii. Şi dezvoltarea sa poate să continue pentru că, Abu Dhabi deţine 90% din zăcămintele de petrol ale tuturor emiratelor.

Pe plan mondial ocupă din acest punct de vedere locul 5. Se estimează că zăcămintele de aici ar putea să ajungă pentru cel puţin încă 100 de ani. Şi printre ultimele cuceriri ale tehnicii, aici printre oameni continuă să domească tradiţiile penultimului secol. Teritoriului său îi aparţin şi o mulţime de insule mici, pe care , pe lângă o natură minunată se află şi preţioase vestigii arheologice. În partea sa vestică, oamenii au reuşit să smulgă deşertului o suprafaţă însemnată, pe care au plantat peste 20 de milioane de copaci. Timpul va decide dacă experimentul va fi sau nu un succes, dar până atunci totul este pe drumul cel bun.

Oraşul Abu Dhabi

Este un oraş modern tipic şi dacă nu ar fi peste 40 de moschei ale căror turnuri se înalţă spre cer, ar fi greu să îţi dai seama că te afli într-o ţară arabă. Pe drumul de intrare în oraş, se află cea mai mare moschee din lume, care poate primi deodată 20mii de credincioşi.

..................................................- ................
Marea Moschee seik Zayed din Abu Dhabi,

Zeci de occidentali, intre care si femei, vin zilnic sa viziteze Marea Moschee seik Zayed din Abu Dhabi, o adevarata minune arhitectonica ce detine recorduri care ii asigura un loc in Guiness Book.
Deschisa de curand, moscheea a devenit rapid o atractie datorita numarului mare de recorduri pe care le detine. Asa cum declara una dintre coautoarele proiectului, Khawla al-Suleimani, "este a treia mare moschee din lume dupa cele de la Mecca si Medina (din Arabia Saudita), cele doua principale locuri sfinte ale islamului". Contrar celorlalte doua, moscheea din Abu Dhabi nu este interzisa nemusulmanilor, dimpotriva. Femeile trebuie sa se drapeze insa din cap pana in picioare in lungi rochii negre – abayas – pentru a li se permite intrarea.


Singura interdictie a celor nemusulmani in interiorul moscheii este de a atinge Coranul, aflat in toate salile de rugaciune. Moscheea este construita in intregime in marmura de Italia, are patru minarete cu inaltimea de 107 m si 82 de domuri cu sapte dimensiuni diferite. Are 96 de coloane, dintre care 24 principale, in interior si 1.084 in exterior. Mii de pietre rare si semipretioase au fost utilizate pentru decoruri, unele incrustate in marmura. Moscheea detine un fabulos covor iranian lucrat manual, cu o suprafata de peste 6.000 de metri patrati, cel mai mare din lume. Peste 1.200 de lucratori din regiunea Khorassan din estul Iranului au fost mobilizati doi ani pentru a tese covorul ce cantareste 45 de tone, costul sau fiind estimat la 8,5 milioane de dolari. Covorul acopera podeaua salii principale de rugaciune, unde au loc peste 9.000 de credinciosi. Alte doua sali vecine pot adaposti fiecare cate 1.500 de fideli, una fiind rezervata femeilor, care in islam nu se roaga impreuna cu barbatii. Doua ecrane-gigant de televizor permit urmarirea rugaciunilor imamului.

O alta emblema speciala este domul principal cu inaltimea de 75 m si diametrul de 32,2 m, clasat si el ca fiind "cel mai mare din lume".
Urmatorul record il reprezinta una dintre lustrele din cristale Swarovski si otel inoxidabil, de fabricatie germana, al carei cost a fost estimat la peste 8 milioane de dolari. Impozanta bijuterie are diametrul de 10 m, inaltimea de 15 m si cantareste peste 9 tone. Interiorul moscheii este placat cu aur si marmura. Echipati cu aparate foto si cu camere de filmat, vizitatorii vin atat din tara, cat si din strainatate. Proiectul a fost lansat in 1998 de fondatorul si primul presedinte al federatiei Emiratelor Arabe Unite, seik Zayed ben Sultan Al-Nahyane, care era si suveranul bogatului emirat petrolier, Abu Dhabi. Asa cum a dorit seicul Zayed, decedat intre timp, moscheea a fost ridicata pe un promontoriu de 9,5 m pentru a putea fi vazuta de departe, pe o suprafata de 22.000 metri patrati, si poate primi peste 40.000 de fideli. Ansamblul va fi finalizat in noiembrie 2009, dar chiar daca la anexele exterioare – gradini si parcari – lucrarile continua, moscheea este deschisa vizitatorilor. Abu Dhabi, contrar emiratului vecin, Dubai, doreste dezvoltarea turismului cu vocatie culturala si moscheea constituie o atractie suplimentara pentru vizitatorii straini care cauta si altceva decat plaja si shopping.


Cel mai mare covor artizanal din lume este iranian si va putea fi admirat în curând într-o moschee din Emiratele Arabe Unite, un privilegiu care a costat aproape 6 milioane de dolari.

Circa 1.200 de tesători din trei sate din nord-estul Iranului au muncit 18 luni pentru confectionarea acestui covor de 5.625 de metri pătrati, folosind 38 de tone de lână si bumbac, a explicat un responsabil iranian, Jalaleddin Bassam.

Covorul, care are dimensiunile unui teren de fotbal american, în valoare de 5,8 milioane de dolari, va fi întins în impunătoarea moschee Zayed ben Sultan Al-Nahyan din Abu Dhabi, numită astfel după numele fondatorului EAU. Nouă bucăti, în care culorile verde si crem predomină, realizate din cea mai bună lână de Sirjan (sudul Iranului) si din Noua Zeelandă, au fost cusute împreună.
..................................................- .....

Dar perla din Abu Dhabi nu este această construcție, desigur, ci fabuloasa moschee de marmură albă, proaspăt construită, cu 82 de cupole. Sheikh Zayed Moscheea este una dintre cele mai mari din lume şi cea mai mare în Emiratele Arabe Unite.

Moscheea Albă din Abu Dhabi a costat 600 milioane de euro.

În 1996, în timp ce trăia încă părintele națiunii, Șeicul Zayed, a început construcţia celei mai mari moschei din Orientul Mijlociu, la porțile unuia dintre cele mai moderne orașe din lume, Abu Dhabi. Comparativul “cel mai” este foarte popular în aceste locuri, iar în descrierile meritelor moscheei sunt foarte des folosite “cel mai”, “cea mai” …

Din orice punct al oraşului, puteţi vedea mai multe minarete.

Principala cupolă a Marii Moschei, cu o greutate de 1000 de tone este considerată cea mai mare cupolă de templu din lume!

Pentru construcţie s-au folosit marmură albă şi numeroase inserţii de pietre preţioase şi semipreţioase.

Piața interioară a templului este de 22, 412 metri pătrați.

Aici se pot ruga în acelaşi timp până la 40 de mii de oameni!

Este adevărat că nu există prea mult mobilier.

Candelabrele din cristale Swarovski eclipsează prin dimensiunea și unicitatea lor toate închipuirile despre scump ca atare…

Pardoseala este acoperită de cel mai mare covor din lume! O capodoperă de 5,627 de metri pătraţi, cântărind 45 de tone și compus din 15 piese mari care au fost aduse aici cu două avioane, iar valoarea acestui produs unic este de 6 milioane de dolari. Pentru crearea covorului-gigant a fost nevoie de aproape doi ani. Produsul păstrează căldura a mii de mâini de țesătorese iraniene, care au lucrat sub supravegherea constantă a 50 de experţi.

Luxul şi grandoarea sunt prezente și în încăperile utilitare, toalete și băi..

din Oracol...

1 comment:

Anonymous said...

Doamne!
Ce moschee frumoasa!