Islam House

Monday, June 27, 2011

Fairuz -personalitate de legenda...




Vecinul Lunii, ambasadorul stelelor, legenda de astăzi, este fetita timida de ieri,dintr-un sat mic. Superstar aclamat de milioane de oameni la fel de strălucitoare , magica si angelica este una şi numai Fairuz.

Nascuta si crescut in Liban, Fairuz a inceput cariera muzicala la varsta adolescentei. In fata corului, la postul de radio libanez la sfârşitul anilor 1940, primea aclame ,critici dar si popularitate. Din anii 1950 pana in prezent, Fairuz este recunoscuta nu numai pentru talentul ei muzical şi a contribuţiei in domeni, dar, de asemenea, ca un simbol cultural şi politic. Un simbol al unui popor, o moştenire, o căutare pentru pace si umanitate.

În cea mai mare din cariera sa, Fairuz reflectate doi alţi mari artişti, Assi si Mansour Rahbani. Ei au scris versurile şi a compus melodiile ei. Astazi, multe dintre cântecele ei reflectă talentul compozitorului Ziad Rahbani ,fiul lui Fairuz. Cantecele ei mărturisesc geniul muzical Rahbani, precum şi vocea lui Fairuz. Dr. J. spune, "Mai mult decât o cântăreaţă de renume, Fairuz este un concept al cărui conotaţii etnice sunt naţionaliste, precum şi muzica şi poezia." Cunoscut ca "Sufletul Libanului" în anii 70, Fairuz a devenit o figură de proeminenta, un superstar al muzicii actuale în lumea arabă. Împreună, familia Rahbani este atât o şcoală de muzică cat si un fenomen cultural. Pentru fata care îi plăcea să cânte la prietenii şi vecinii ei în micul sat, a fost o experienţă copleşitoare atunci când, în 1957, Preşedintele Libanului Chamoun a premiat-o pe Fairuz cu "Cavalier", cea mai mare medalie conferita vreodată unui artist libanez. În anul 1969 un timbru memorial libanez a fost emis în numele ei. În 1963, regele Hussein al Iordaniei i-a imanat Medalia de Onoare, urmată de Medalia de Aur a Majestăţii Sale în 1975. În Brazilia, mulţimile au încercat să o ridice cu limuzina ei. În 1981, în timpul turneului în SUA, senatorii, guvernatorii şi primarii din diferite orase au fost onorati de vizita ei. Savantul de la Universitatea Harvard, Barry Hoberman, chiar a scris: "Pur si simplu, Fairuz este una dintre muzicienii şi artişti de seamă ai lumii, o comoara internationala de ordinul lui Rostropovich, Glafuri, Shankar Ravi, Davis Miles, Sutherland, Pavarotti şi Dylan. "

Concerte ei la Royal Festival Hall din Londra au ocupat prima pagina a ziarelor din întreaga lume. Daily Mail a scris:... "Box-office a fost asediată ca niciodată înainte iar biletele au fost trecute din mana in mana la mai mult de 1.000 de lire sterline pe piaţa neagră atingand recordul detinut de Frank Sinatra .Si cine fusese starul in acele seri? Madonna?? Springsteen? Domingo? Horowitz? nu ... Fairuz, cantareata de top de sex feminin din lumea arabă ". Fairuz detinea capurile de afis ale celor mai prestigioase locaţii din lume, inclusiv Albert Hall, Carnegie Hall, Lincoln Center, şi sala Pleyel, printre multe altele...

9 comments:

Anonymous said...

ce mai faci draga ...nimic nou ? te consumi toata cu musulmanii aia si nici nu esti macar apreciata.

maya said...

personal nu ma ocup cu nimeni si nu-mi pasa cine-mi judeca sau imi apreciaza ceea ce fac in afara lui Allah...

Anonymous said...

Buna seara.
Nu,nu am venit cu steagul alb,dar este corect ca la o vizita sa raspund cu o vizita si sa urez cele bune si succes.
Poate totusi dialogam normal.eu sunt total dispusa la calm si dialog
Sa ai o seara buna

maya said...

si eu sunt la fel de dispusa la dialog,si repet,daca acesta respecta regula de aur a dialogului..adica bunul simt.Nu am nimic de ascuns,iar ce am de spus,spun din tot sufletul.Nu-mi plac linguselile(chiar daca m-ati acuzat de asta)si nici jocurile.Cand doriti sa ma abordati faceti-o omeneste,normal..si wallahi ca-am sa va raspund si-am sa raman in dialog fara nici o problema...

SaiffaDy said...

Cf ,draga maya?
Ghici cn e:P

Anonymous said...

Intr-adevar blogul dvs se numeste cultura araba si nu cultura musulmana ,dar ati mai postat un alt exemplu de cultura araba nemusulmana pana acum ?
Fairuz este crestina si sigur nu ar fi putut sa fie ceea ce este daca ar fi fost musulmana .

maya said...

Poate da,poate nu..dar Um Kulthum?

maya said...

nu SaiffaDy,n-am realizat cine esti?deci?imi spui?

maya said...

multumesc Cristiana...
un an nou fericit si tie!
m-am inscris la tine pe blog ;)