Islam House

Tuesday, March 8, 2011

Marea moscheie din Alepoo/syria














Marea Moschee din Alepoo (arabă: جامع حلب الكبير Jami 'al-Kabir Halab) sau Moscheea Ummayad de Alep (Masjid al-Umayya bi Halab) este cea mai mare si mai veche moschee din oraşul Alep în nordul Siriei. Actuala forma a moscheei dateaza din secolul al 13-lea perioada mameluca, numai minaretul selgiucizi din 1090 este mai vechi.
Moscheia este declarata mormântul rămăşiţelor lui Zaharia, tatăl lui Ioan Botezatorul.

Locul Marii Moschei a fost odată fostul Agora din perioada elenistică, care mai târziu a devenit gradina pentru Catedrala Sfânta Elena, în timpul domniei erei creştine din Siria.
Moscheea, a fost începuta in aproximativ anul 715, a fost construita pe un teren care a fost confiscat cimitirului Catedralei. Construcţia celei mai vechi moschei pe acest loc a fost începuta de către Ummayad, califul Al-Walid I în 715 şi a fost terminata de ibn( succesorul său )Suleyman Abd al-Malik în 717.

În a doua jumătate a secolului 11,dinastia Mirdasid controla Alep şi a construit o fântână-bombata în curtea moscheii la 45 de metri fata de cel mai inalt minaret .Marea Moschee a fost restaurata de către Hasan Abul Muhammad al selgiucizilor în 1090 . Moscheea a fost restaurata şi extins prin Zengid Sultan Al-Nur. In 1169, după un mare incendiu, a fost distrusa structura facuta mai devreme de Ummayad;. Mai târziu, mamelucii au făcut modificările ulterioare. Sculpturi si inscripţii Kufic decorareaza minaretul, alternand cu benzile de ornamente stilizate în tipare şi muqarnas.

În 1260, întreaga moschee a fost distrus de mongoli.

Curtea şi minaretul moscheii au fost renovate în 2003.
Marea Moschee este construita în jurul unei vaste curti care se conectează la diferite zone ale moscheii, pozitionata in spatele coloanelor arcadei . Curtea este bine-cunoscuta pentru pavajul de piatră alb-negru facuta in modele geometrice complexe. Curtea deţine două fântâni pentru ablutiune sau wudu(ritualul de spalare inainte se salat ,rugaciune).

Sala de rugaciune principala a moscheii deţine elementele principale ale moscheii:moastele lui Zaharia, şi un mihrab sculptatat(. firidă ornamentală în peretele unei moschei (indicând direcția spre Meca) Aceasta sala de rugaciune, mare a avut iniţial un acoperiş drept la baza, cu un dom central, dar a fost înlocuit de mameluci cu un sistem complicat cross-boltit cu arce şi o cupolă mică peste arcade.






nota:

Kufic este cea mai veche forma caligrafica a diferitelor scripturi arabe şi constă într-o formă modificată de scriere Nabateana veche. Numele său este derivat din oraşul Kufa, Irak. deşi era cunoscuta în Mesopotamia, cu celpuţin 100 de ani înainte de întemeierea Kufei. La momentul apariţiei islamului, acest tip de scriere a fost deja utilizat în diferite părţi din Peninsula Arabică. Acesta a fost modul in care s-au scris primele exemplare ale Coranului.

2 comments:

www.lumea-islamica.com said...

este foarte frumoasa

maya said...

multumesc Manal..asa e..e tare frumoasa...