Islam House

Tuesday, March 15, 2011

Mormantul Sayiddei Zeinab
















Mormantul Sayiddei Zeinab este o moschee foarte frumoasa in stil iranian, în sudul Damascului, Siria. Acesta atrage pelerinii musulmani şiiţi din Iran şi din întreaga lume nu atat pentru arhitectura deosebita a locului si predominant culorii albastre cat pentru mormantul său sacru, al Sayiddei Zeinab, fiica de martirului Ali Shia, si nepoata Profetului Muhammed. Ali a fost căsătorit cu fiica Profetului Muhammad , Fatima.

Mormantul Sayiddei Zeinab se crede că ar fi casa doamnei Zeinab. Ea a fost luata prizoniera de armata lui Yazid, după masacrul fraţilor ei , Hassan si Hussein la Karbala şi Najaf. Pentru musulmani şiiţi, acest moment, când familia lui Ali a fost trădata, este momentul definitoriu şi cel mai tragic din istoria lor. Astfel, atmosfera de la Sayyida Zeinab nu este una de veneraţie liniştită, ci de doliu. Mormantul ei din Damasc este una dintre cele mai importante morminte musulmane din lume şi o minune a arhitecturii islamice.

Moscheea constă dintr-o curte mare, cu un mormant în mijloc. Curtea moscheei este umpluta de bărbaţi şi femei mergand în cercuri, scandând în limba persană sau arabă,si batandu-si pieptul. Adesea, cineva va filma, si un altul va conducere cântarea. Deoarece cântarea şi bataia in piepturile lor, vor accentua fluxul de lacrimi pe obraji iar pelerinii vor simti tragedia durerosa pe care Zeinab a îndurat-o atunci cand si-a pierdut fraţii ei şi a fost luata prizoniera. Este ca şi cum acestia ar participa la funeraliile fiicei lor, şi este exact modul în care Shia o văd.

Templul în sine este împărţit într-o secţiune pentru bărbaţi şi una pentru femei, pantofii sunt lăsati la uşă. Spatiul este relativ mic si mereu aglomerat.

Mormantul este unul dintre cele mai importante locuri turistice religioase în Siria,si e vizitat de mai mult de un milion şi jumătate de vizitatori anual. Multi turisti la Damasc, care nu sunt de credinţa islamică, merg sa vada mormantul Sayiddei Zeinab, pentru ca este o clădire frumoasă si acolo pot intelege emoţia musulmanilor Shia,vazuta in afara Islamului de la Karbala şi Najaf din Irak.

ARHITECTURA
Istoricii spun că Mousa Murtadha, bunicul celor care au avut in custodie mormantul lui Zainab ,a construit templul din rânduri de pietre, cărămizi şi lemn. În 1870 s-a prăbuşit plafonul si a fost reînnoit cu cărămizi susţinute de un schelet din lemn de catre Salim Murtadha, care a dat mai departe custodia mormantului fiului său, şi apoi la cel mai vechi dintre succesorii săi. Acum, un comitet condus în comun de către Dr. Hani Murtadha şi Eng. Mohammad Ridha Murtadha are grija de intretinerea locului.

În 1952 Eng. Mohammad Ridha Murtadha pregătit o schemă generală pentru mormantul Zainab al Kubra cu o suprafata de 150 x 190 m, şi 90 x 90 m pentru curte, şi 30 x 30 m pentru sala principală amormantului. Etajul este alcatuit din arcade si a fost acoperit cu tigle din marmura. Mormantul are patru porţi, fiecare este de patru metri lăţime, cu o lăţime de patru metri,.
Acoperişul mormantului este de 10 m înălţime, acoperit cu tigla. Cupola este placata cu placi de aur curat care îl fac sa sclipeasca zi şi noapte,la care se adaugă o privelişte unică atractivă întregind peisajul..

2 comments:

Un crestin said...

Draga Loreley ,fac un off topic dar este singura mea posibilitate.De ce nu intru pe forum ?
Sunt crestin si nu sunt acceptat pe forum .
Am vazut comentariul tau pe IslamulAzi la :"Dumnezeu are o sotie dar acele pasaje au fost scoase din Biblie" .
Parerea mea este ca e o aberatie din mai multe motive :
1)Daca vrei sa citesti mai mult despre "Asherah" poti citi pe :
http://www.roboam.com/Bibliacuexplicatii/asherah.htm
Acolo vei vedea ca Asherah era partea activa a elementului fertilitatii in timp ce Astarteea era partea feminina pasiva a elementului .Deci daca ar fi fost ca sa fie o sotie aceea era Astarteea si nu Asherah .
2) Este usor pentru acei "teoreticieni " sa spuna ca "acele pasaje au fost scoase din Biblie ,dar le trebuie o dovada nu doar o afirmatie gratuita .
3) Chiar daca uni regi evrei cazuti in idolatrie au pus stalpi idolatri ai zeitei Astartea (si nu Asherah ) in Templul lui Dumnezeu (Yahweh) din Ierusalim nu insemna ca aceasta era normalitatea si ca Dumnezeu avea o sotie .Si in zilele noastre sunt multi oameni care spun ca au credinta in Dumnezeu si in acelasi timp consulta horoscopul,merg la ghicitoare ,apeleaza la vrajitori ,,practica minciuna ,curvia ,hotia .Actiunile acestor oameni schimba ele in vreun fel caracterul sfant al lui Dumnezeu ?

Tu ce-ai vrut sa spui cu aceste cuvinte ?

Cred ca din dorinta de senzational
multe informatii le postati fara sa verificati in vreun fel ,de exemplu camelia_mng spune ;
"o pocaita care-mi spunea ca pentru ei nu exista Fecioara Maria."
Este un fals ,pocaitii nu au cum sa spuna ca nu exista Fecioara Maria ,mama Domnului Isus ,dar ea nu este venerata ca la ortodocsi si la catolici
Este diferenta intre anu venera si a nu exista .
Numai bine

maya said...

stimate domnule,consider ca cei care imi viziteaza pagina imi sunt cel putin prieteni..si nu incep cu o minciuna.aceste este si motivul pentru care am intarziat sa va raspund.pe forum sunt acceptati toti de la atei pana la tot ce va trece prin minte.exprimarea dumneavoastra textuala imi e de altfel cunoscuta...
cu privire la faptul ca D-zeu ar putea avea o sotie..n-am afirmat ca ar fi o normalitate..eu as chema-o blasfemie.este cunoscut ca israelienii si-au facut cand idoli, cand altceva au vrut ca dovada a existentei divine.la fel, este cunoscut ca scrierea si citirea tinea de rabini..si cat voiau si ce voiau dadeau poporului de rand.asa ca multe lucruri sunt contradictorii.
nu vreau sa avansez in subiect..cellalt comentariu la care va referiti este din pagina revistei....sa-nteleg ca ma urmariti?d-voastra cum ati comenta acele fotografii ?ca fiind un material documentat si expus fara nimic impartial?
si afirmatia d-nei citate mai sus,ce legatura are cu mine?cu siguranta e o diferenta...nici musulmanii nu o venereaza pe feciara maria..dar se bucura de mult respect n coran,fiindu-i dedicata o intreaga surat...