Islam House

Wednesday, September 1, 2010

Ratacind printre ruinile Palmyrei...





Daca ar trebui sa povestesc intreaga istorie a Palmyrei,cred ca nu mi-ar ajunge "o mie si una de nopti"
Palmyra se afla la 240 de km N/E de Damascus in desertul syrian.
Potrivit traditiei ,orasul a fost infiintat de Solomon,regele Israelului,de aceea in biblie apare cu numele de Tadmur.Adesea este descris ca "mireasa din desert" , caci intr-adevar Palmyra uimeste chiar si azi prin ramasitile care te trimit repede cu gandul la o civilizatie infloritoare si la ani de glorie ... Oaza,cum mai este numit uneori, este situat langa un izvor cu apa calda ,Afqa,ceea ce face din aceasta un popas ideal
Orasul a cunoscut cea mai mare inflorire in timpul Reginei Zenobia si a fost pentru scurta durata capitala Imperiului Palmyrian.
Imperiul Palmyrian a fost o aschie desprinsa din Impeiul Roman ,in timpul crizei din sec.al 3 -lea.
Se spune ca Alexandru Sever a fost ucis de catre soldatii sai in anul 235 .General dupa general au incercat sa preia conducerea imperiului accentuand luptele interne pentru putere si ignorand granitele imperiului,ceea ce a dus la destramarea acestuia in trei parti.O parte a fost Imperiul Palmyrian condus de Septimius Odaenthus,sotul Zenobiei.Ulterior acesta a fost asasinat ,iar fiul sau Valabathus a fost incoronat rege "Rex consulul imperator Dux"-ilustru rege al regilor al Imperiului Palmyrei.
Puterea reala din spatele tronului a fost Zenobia ,mama sa.
Avand legiunile la dispozitia ei,si avantajata de lupta continua pentru Roma,Zenobia a cucerit Egypt,Syria,Palestina ,parti din Asia Mica si Libanul.Ea a adoptat titlul de Ausustus pentru ea si fiul ei.
In 270 ,Aurelian a devenit imparat roman .Dupa infrangerea alamanilor care amenintau sa invadeze Italia ,Aurelian si-a indreptat atentia asupra provinciilor pierdute in Est - Imperiul Palmyrian.
Aurelian a invins-o pe Regina Zenobia in batalia de la Immae si decisiv in batalia de la Emesa .Dupa sase luni armatele sale au ajuns la portile Palmyrei ,care s-a predat atunci cand Regina Zenobia a incetrcat sa fuga la Imperiul Sasanid.
Din acel moment ,Imperiul Palmyrian nu a mai existat.

3 comments:

Anonymous said...

Ramadan Mubarak!Uite aici,iti dau un link poate vrei sa postezi ceva de acolo in blogul tau:
http://imperatortravel.blogspot.com/2010/04/silk-road-hotel-caravanseraiul-de-pe.html

maya said...

IMI CER SCUZE..DIN GRESEALA AM STERS MAI MULTE COMENTARII...IMI CER MII DE SCUZE.
RAMADAN MUBARAK SI TIE..SI MULTUMESC DIN SUFLET...

Anonymous said...

>:d<