Islam House

Wednesday, September 22, 2010

Syria my beautiful home - Krak des Chevaliers










Daca lasi in urma desertul Palmirei,si te indrepti catre Hama nu poti sa nu te abati din drum ca sa vezi cu ochii tai cea mai mare cetate a cruciatilor.Castelul se inalta nu departe de orasul Homs(40km) , in apropierea granitei libaneze.
Acesta a fost ridicat prin 1031 si e cel mai bine pastrat si admirabil castel din lume.
Privit din departare,pare ca un copil s-a jucat , punandu-si imaginatia la incercare,pe o plaja nisipoasa,satisfacandu-si dorul de metereze si cavaleri cu lanci calarind cai nobili.
Din valea luxurianta ,in apropiere de Talkalakh, poti vedea cum in cateva minute si inalta pe un munte silueta celei mai mari cetati cruciate din Orientul Mijlociu.

Zidurile masive , se ridica falnice sub privirea trecatorului si nu poti sa nu-ti pui intrebarea daca ar fi putut fi sparte de cineva inaintea inventarii prafului de pusca.

Castelul este strajuit din trei parti de vai abrupte si reprezinta un important punct strategic, tinand cont de lunga perioada istorica in care a fost taiat accesul Syriei la marea Mediterana.Cand cruciatii au gasit acest coridor , au luat cu asalt cetatea ,ocupand-o ,controland astfel de pe inaltimi miscarile cailor de acces in orase.Dupa trecerea cruciatilor castelul a fost consolidat de razboinicii crestini de ordin monastic,contemporani cruciatilor.

Acestia au avut 127 de ani castelul sub stapanire.In 1271 este recuperat prin siretlic de sultanul mameluc Baybars.
Aparitia constructiilor fortificate nu era o inventive a cruciatilor.Cand acesti razboinici au ajuns in Orientul Mijlociu,au constatat cu uimire ca fortificatiile din Syria erau mult mai avansate decat cele din patria lor.Astfel,ei au invatat tehnici arabe de a construi castele ,tehnici pe care le-au raspandit apoi in Europa.De aceea poate se spune ca arabii au fost primii constructori.
Krac des chevaliers conserva cele mai bune dovezi de fortificare militare din Evul Mediu.
Desi are caractere comune castelelor cruciate ,Krac des Chevaliers are un aspect regal si o aura de grandoare .La o adica este considerat cel mai mare castel din lume si cel mai important symbol al creatiei omului medieval.

Castelul e inconjurat de un sant cu apa care se strange de la ploaie prin apeductele castelului acesta avand cel cel mai bun system de aparare a timpului sau.
Turnurile si bastioanele sunt extrem de groase oferind protective maxima impotriva presarii din timpul asediului.Castelul a fost utilizat ca punct de aparare si control pentru populatie.
Aici erau stranse si alimentele ( proviziile) care puteau hrani intre 2000 si 4000 de razboinici ,pe o perioada cuprinsa intre un an si cinci ani de asediu.

Castelul pare sa adaposteasca un oras in interior ; se pot vedea aici o biserica si o capela, apeducte, cisterne , sali mari , curti, grajduri si spatii de locuit.

Intrarea castelului a fost numita de localnici “usa lui Richard Inima de Leu.”
Parasind taramul castelului nu poti sa nu ramai cu o amintire pentru o viata , ca un copil care a vazut in realitate ceea ce a citit in cartile de povesti….

4 comments:

viorica abbu said...

incearca sa gasesti ceva facut de musulmani.ceea ce arati tu aici este pozitiv intr-adevar ,arata ca nu au distrus chiar totul.....
lumea avanseaza nu prin islam desi islamul crede ca e buricul pamantului, este un mare Zaro...de la anul 1800 cand au inceput spalarea creerelor si pana azi ..zero....zero......zero.....

miss surya

maya said...

ce vrea sa-nsemne acest 'Zaro'?
dar tu personal ce-ai facut?macar pentru tine insuti daca nu pentru altii?nu am dreptul sa te judec dar ar fi bine sa-ti mai stapanesti veninul.mai ales ca sustii ca fiecare are un Dumnezeu.Al tau cum se cheama?arabii au dat destule omenirii si fiecare cultura a dat,invata sa iubesti putin poate ai sa te mai luminezi.ura naste ura si-ai sa-ti pierzi sufletul daca n-ai facut-o deja.si inca ceva...cand intri in pagina mea adu-ti aminte ca totusi te respect(din principiu )dar nu-ti voi aproba nici un comentariu injurios.iar cand ma mai strigi miss surya,adu-mi si dovada dublei mele identitati..altfel nu-ti mai obosi singurul neuron activ..sa nu pateasca ceva.sa ai o seara superba ca sufletul tau...

viorica abbu said...

eu nu am dumnezeu.
m-am lepadat de el dupa ce am fost botezata fara sa fiu intrebata.
una la mana
eu am facut o casa fara ajutor,o familie,am facut 2 copii i-am educat si sunt pe cale sa devina oameni,am facut scoala si imi fac bine treaba care mi-am ales-o.
aasta pentru ca m-ai intrebat pe mine.eu nu te-am intrebat ce ai facut caci sunt sigura ca tu personal esti un om educat,care vrei sa faci bine,care vrei liniste si nu deranjezi.
dar daca te lauzi cu pozele unor lucruri facute de altii....spune...da autorul,spune: -sunt monumente din Siria dar facute de crestini, de pagani de oricine numai de musulmani nu, cum ai vrea sa se inteleaga de cine citeste si nu stie.
asa ca eu am discutat esenta....tu ma intrebi ce am facut eu si imediat ajungi la neuron....
stiu ca adevarul spus in fata biciueste...dar asta este ...drumul asta l-ai ales,confrunta-te cu el.

maya said...

nu mi-a fost niciodata frica de adevar si nici nu-mi va fi.il prefer in locul "lustruirilor"cu vorbe dulci...locurile de care vorbesc le-am vizitat chiar daca n-am avut timp sa ma bucur destul de ele,sunt mereu o amintire vie in sufletul meu.cat despre cine au fost facute..eu cred ca am spus-o destul de clar.tu nu ai ceva cu arabii(desi blogul meu se refera mai mult la cultura)dar cam cu toate religiile esti certata.cat despre islam..il uraste cine nu-l cunoaste.asta nu ti-o spun ca sa te convertesti ,ci sa-i accepti pe cei de langa tine asa cum sunt.si da nu-mi place sa deranjez si nu dau curs la provocari puierile,imiplace linistea.