Islam House

Wednesday, September 1, 2010

Umayyad..una dintre minunile lumii







Stiuta ca marea moschee a Damascului,este una dintre cele mai mari moscheii ale lumii,localizata in Damascul vechi si avand o mare importanta arhitecturala.
Dupa ce arabii au cucerit Damascul,moscheea a fost construita peste biserica dedicata Sf.Ioan Botezatorul,in timpul imparatului roman Constantin I..
Innauntrul moscheii se afla si azi aceasta bisericuta ,al carei altar adaposteste capul sfantului(Yahya).
Tot aici se afla si alte repere importante ca moscheea Shi`ah ,locul in care a fost expus capul lui Husayn(nepotul lui Muhammad)de catre Yazid (al doilea calif al califatului Umayyad)
Tot aici se afla mormantul lui Saladin(sultan al Egyptului si Syriei),aflat intr-o gradina mica invecinata cu zidul de nord al moscheii.
Locul pe care a fost amplasata moscheea a fost templul lui Hadad in epoca aramaica.
Prezenta aramaica a fost atestata de descoperirea unei statui asemanatoare unui sfinx,scoasa la iveala de sapaturile din coltul nord-estic al moscheii.
Spatiul a fost templul lui Jupiter in epoca romana apoi biserica crestina dedicata lui Ioan Botezatorul in epoca bizantina.
Initial,cucerirea musulmana din 636,nu a afectat biserica,iar cladirea a fost frateste impartita de credinciosii musulmani si crestini.Ea a ramas o biserica desi,musulmanii au construit un zid din pamant si caramida in spatele peretelui sudic,pentru ca acestia se se poata ruga.Cu toate acestea,in timpul califului Umayyad Al-Walid crestinii au fost,mai mult sau mai putin obligati sa vanda biserica innainte de a fi demolata.Intre 706-715,in locul acesteia a fost construita actuala moschee.Conform legendei,insusi AL-Walid a initiat demolarea atras fiind de varful de aur al bisericii.
In acel moment Damascul a fost unul dintre cele mai importante orase ale Orientului mijlociu iar mai tarziu a devenit resedinta califatului Umayyad .
In sec 19 unul dintre cei mai renumiti astronomi islamici Ibn Al-Shatir a fost muawaqqit(metronom religios)la moscheea Umayyad unde a realizat multe din observatiile sale astronomice.
Structura moscheii urmeaza modelul casei lui Muhammad in Medina ,care indeplinea mai multe roluri:-loc pentru rugaciune personala si colectiva,-educatie religioasa,-reuniuni politice,-administratia justitiei,-precum si adapostirea bolnavilor fara adapost.
Califul a cerut si a obtinut de la imparatul imperiului bizantin 200 de muncitori calificati pentru a decora moscheea ,dupa cum arata in parte stilul bizantin al cladirii.
Noua moschee a fost mult mai impresionanta in lumea islamica a timpului ...
Cladirea a fost considerata una dintre minunile lumii,pentru ca era una dintre cele mai mari ale timpului sau.
Peretii exteriori sunt claditi pe zidurile templului lui Jupiter si masoara intre 100 si 157.5 m
Sala de rugaciune este alcatuita din trei coridoare sustinute de coloane in stil Corinthian(stil antic grecesc)
Aceasta este una dintre primele moschei cu o astfel de structura(o alta fiind Al-Azsa din Ierusalim) Aici vizitatorii pot vedea o nisa ce indica directia spre Mecca(qibla)
Se crede ca aceasta moschee are cel mai mare mozaic de aur din lume ,peste 4000 mp .In 1893 , un incendiu a devastat moscheea si multe mozaicuri s-au pierdut,iar altele au fost restaurate inca de atunci.
Cu o bogata incarcatura religioasa si istorica ,mscheea ramane un punct important de pelerinaj pentru intreaga lume...

4 comments:

viorica abbu said...

seamana cu biserica invierii de la Ierusalim,cea mare catolica are inglobata in interior o mica biserica crestina unde se aprinde in fiecare an lumina de paste.

maya said...

nu am ajuns inca acolo,desi mi-as fi dorit..dar am mai auzit comparatia...

ORIENT said...

SALAM ALEIKUM, EU AM FOST ACOLO, de mai multe ori, este impresionant.

maya said...

sincer si pe mine...a fost prima moscheie in care am intrat si primul azan de-acolo l-am auzit..mi s-a ridicat un fior inexplicabil in tot corpul..e un loc in care m-as intoarce iar si iar...