Islam House

Saturday, August 28, 2010

DREPTURILE FEMEILOR IN ISLAM


Allah a creat fiecare fiinta In perechi - mascul si femela (51:49). Inclusiv omenirea. Allah i-a onorat pe copiii lui Adam - atat mascul cat si femela. (17:70) Barbatii si femeile care cred, sunt unul protectorul celuilalt. (9:71) Allah Ii va rasplati atat pe barbati cat si pe femei In viata de dupa moarte. (3:1 95)

In Islam, femeia are o identitate distincta si separata. Islamul le-a dat femeilor dreptul la proprietatea personala. Ea este proprietara propriilor bunuri. Nimeni (tata, sot sau frate) nu are vreun drept asupra lor asa cum doreste, In limitele Halal (legal) si ale Haram (nelegal).

Islamul i-a dat dreptul la mostenire. Ea are o parte din proprietatea tatalui, sotului sau fratelui fara copii (9:7, 32, 176), In cazul In care acestia mor.

Ea are dreptul de a-si alege sotul. Nimeni nu-i poate opune o decizie peste vointa ei. Ea are dreptul de a cere separarea (Khula) de sotul ei daca mariajul lor devine imposibil de suportat. Daca un barbat se Indoieste fals de castitatea unei femei acel barbat e declarat incapabil de a demonstra aceasta. (24:4) Aceasta arata cum e pazita onoarea unei femei de false acuzatii.

Coranul le cere musulmanilor sa le trateze cu blandete pe femei. (4:19) Tot acesta Ii face pe sotii musulmani raspunzatori de Intretinerea sotiei lor. Femeilor, li se cere sa ramana ascultatoare si caste. (4:34)

O femeie are dreptul de a-si dezvolta talentele si de a lucra In limitele Islamului. Islamul permite unei femei maritate non-musulmane sa-si pastreze propria religie, iar sotul nu se poate amesteca In aceasta libertate. Acest lucru este aplicabil femeilor crestine si evreice casatorite cu soti musulmani.

No comments: